Levanger videregående skole

Den globale miljøhistorie [DVD]: Bly for livet ; Byer av smog ; En forutsigbar katastrofe ; Det farlig støvet
Huskelisten er tom
Vis
Tittel
  • Den globale miljøhistorie [DVD]: Bly for livet ; Byer av smog ; En forutsigbar katastrofe ; Det farlig støvet
Språk
  • Språk: Norsk (Bokmål)
Hylleplassering
  • Naturfagfilm 1048
Emne
Serie
År
  • 2005
Noter
  • Gjennom fire dokumentarer bli kjent med den globale historien om miljøet, og hvordan samfunnet reagerer på advarslene vi så langt har fått. Noen ganger er menneskets tro på fremtid og fremskritt så sterkt at man tar alle midler i bruk for å drive teknologien videre – på bekostning av miljøet. Dansk produksjon. Opptaksår: 2005 1. Bly for livet (30 min). Bly i bensinen gjorde oss dummere, men bilene mer effektive. På tross av at bly var et kjent giftstoff som spesielt rammet barn, valgte oljeindustrien på 1920-tallet å bruke bly framfor andre ufarlige tilsetninger. Tusenvis av tonn bly ble spredt over hele kloden, og millioner av mennesker ble skadet, spesielt ved tap av intelligens. 2. Byer av smog (30 min). Den voldsomme økningen i bruk av kull og olje har gjort oss rike, men syke. Rykende skorsteiner og svingende heisekraner var bildet på økonomisk vekst i industrialiseringens barndom. I kjølvannet kom kreft, hjerte-, og lungesykdommer, alt som følge av luftforurensning i verdens storbyer. 3. En forutsigbar katastrofe (30 min). Aralsjøen var for 40 år siden en av verdens største innsjøer. I dag er den en miljøkatastrofe med enorme tørrlagte områder. Vannet skulle brukes til å forandre endeløse ørkenområder til blomstrende bomullsmarker. Selv om det tidlig ble klart at prosjektet ville få alvorlige konsekvenser for Aralsjøen, ble det ikke stanset mens det ennå var tid 4. Det farlige støvet (30 min). Asbest ble i mange år brukt i en lang rekke produkter. Det var de gode brannhemmende og isolerende egenskapene som var årsaken til en blomstrende asbestindustri. Millioner av tonn ble brukt i skip og bygninger. Men det hadde lenge vært kjent at asbeststøv var særdeles skadelig for mennesker. Først etter mange år fikk dette konsekvenser for vår bruk av asbest.
Tilgjengelige
  • 1/1
Venteliste
  • 0 (0)
*000     c
*0017086
*008131129                a          00nob
*015  $a9983445$bBibliofilID
*019  $bee
*035  $a0029486
*0823 $25
*0823 $a363.7$zh$25
*090  $aNaturfagfilm 1048
*245 4$aDen globale miljøhistorie$bBly for livet ; Byer av smog ; En forutsigbar katastrofe ; Det farlig støvet$hDVD$wglobale miljøhistorie
*260  $aVolda$bAV-senteret$c2005
*300  $a1 DVD (4 program à 30 min)$blyd, kol.
*440  $aUndervisningsvideo$pDokumentar-abonnement
*500  $aGjennom fire dokumentarer bli kjent med den globale historien om miljøet, og hvordan samfunnet reagerer på advarslene vi så langt har fått. Noen ganger er menneskets tro på fremtid og fremskritt så sterkt at man tar alle midler i bruk for å drive teknologien videre – på bekostning av miljøet. Dansk produksjon.
*503  $aOpptaksår: 2005
*505  $a1. Bly for livet (30 min). Bly i bensinen gjorde oss dummere, men bilene mer effektive. På tross av at bly var et kjent giftstoff som spesielt rammet barn, valgte oljeindustrien på 1920-tallet å bruke bly framfor andre ufarlige tilsetninger. Tusenvis av tonn bly ble spredt over hele kloden, og millioner av mennesker ble skadet, spesielt ved tap av intelligens.
*505  $a2. Byer av smog (30 min). Den voldsomme økningen i bruk av kull og olje har gjort oss rike, men syke. Rykende skorsteiner og svingende heisekraner var bildet på økonomisk vekst i industrialiseringens barndom. I kjølvannet kom kreft, hjerte-, og lungesykdommer, alt som følge av luftforurensning i verdens storbyer.
*505  $a3. En forutsigbar katastrofe (30 min). Aralsjøen var for 40 år siden en av verdens største innsjøer. I dag er den en miljøkatastrofe med enorme tørrlagte områder. Vannet skulle brukes til å forandre endeløse ørkenområder til blomstrende bomullsmarker. Selv om det tidlig ble klart at prosjektet ville få alvorlige konsekvenser for Aralsjøen, ble det ikke stanset mens det ennå var tid
*505  $a4. Det farlige støvet (30 min). Asbest ble i mange år brukt i en lang rekke produkter. Det var de gode brannhemmende og isolerende egenskapene som var årsaken til en blomstrende asbestindustri. Millioner av tonn ble brukt i skip og bygninger. Men det hadde lenge vært kjent at asbeststøv var særdeles skadelig for mennesker. Først etter mange år fikk dette konsekvenser for vår bruk av asbest.
*650  $aMiljøproblemer$1363.7
*650 0$aMiljøfag
*650 0$aNaturfag
*850  $sn
^
Det finnes ingen anmeldelser for denne boken.
Klikk her for bli den første til å gi din mening
Vis
Send til
Eks. navnStatusForfallsdatoTilhørerHylle
Ex1Tilgjengelig SkolebiblioteketNaturfagfilm 1048