Levanger videregående skole

Norge slår gnister [DVD]
Huskelisten er tom
Vis
Tittel
  • Norge slår gnister [DVD]
Språk
  • Språk: Norsk (Bokmål)
Hylleplassering
  • Historiefilm 1087
Emne
Serie
År
  • 2005
Noter
  • Norges industrihistorie er en fargerik fortelling om slit, suksess, tragedie og velstand. I serien treffer vi dem som var med på å bygge landet. Vi møter gutta på gølvet, damene på hermetikken, geniale ingeniører, dristige gründere og visjonære industrieiere. Hver på sin måte tar de oss med på en levende reise tilbake i vår egen historie, og gir oss spennende skildringer og nære menneskelige møter. Norsk dokumentarserie. Opptaksår: 2005 1. Før: Møkk under negla. Nå: Manikyr (30 min). Første program fokuserer på perioden 1900-1930. Vi får vite historien bak klesfabrikken Devold, Bjellands hermetikk, syltetøyprodusenten Lerum, utbyggingen av jernbanen og etableringen av Norsk Hydro. 2. Krig og gjenreising (30 min). 2. verdenskrig fikk store følger for industrialiseringen av Norge. Ved krigens slutt begynte arbeidet med gjenreisingen av landet – "Hele folket i arbeid". Staten fikk en ledende rolle.Norge hadde såvidt begynt industrialiseringen da krigen brøt ut. Etter krigen skjøt utviklingen fart. Staten førte an; noe det var bred enighet om lenge. Man skulle løfte i flokk, og det sentrale var å gjenreise landet. Jernverk og aliminiumsproduksjon ble sentrale industrier, og høye fabrikkpiper et tegn på fremgang og velstand. Men også primærnæringene fikk en ny giv. En ny tidsalder hadde begynt. 3. Svart gull, rød splittelse (30 min). Mot slutten av 1960-tallet ble det gjort noen funn utenfor norskekysten. Funnene forandret norsk økonomi. Norge ble en oljenasjon, og samfunnet gjennomgikk endringer.Men også norsk møbelindustri fikk et oppsving i denne perioden. Vi hører historien om stresslessen. I takt med de nye industriene som oppstod, gjennomgikk samfunnet endringer. Norge beveget seg mot et tjenestesamfunn, der tertiærnæringene fikk en stadig større rolle. Samtidig foregikk det en stadig utvikling av velferdsstaten, noe som igjen påvirket det politiske landskapet. Arbeiderbevegelsen ble tvunget til å søke en ny identitet. Borte var konsensuspolitikken i etterkrigstiden. 4. Jappetid og bankkrise (30 min). De siste tiårene av forrige århundre kjennetegnes av ekstreme oppturer og raske nedturer. Dotcom, bankkrise og informasjonsrevolusjon er stikkord for siste program i serien om norsk industri siden 1905.Perioden 1980-2000 kjennetegnes av rask teknologisk utvikling, særlig innenfor informasjonsteknologi. Vi var i ferd med å bevege oss over i informasjonssamfunnet. Norsk Data lå helt i front på dette arbeidet, og vi møter blant annet Rolf Skår, som ledet selskapet i på 1980-tallet. Fra midten av 1990-tallet begynte internett for alvor å bli kjent for folk flest. Dermed oppstod en rekke nye selskaper; vi fikk dotcom-bølgen. Mange trekker paralleller til jappetiden ti år før. Men hva hadde endret seg, og hvordan påvirket det oss?
Tilgjengelige
  • 1/1
Venteliste
  • 0 (0)
*000     c
*0017224
*008140109                a          0 nob
*015  $a9458097$bBibliofilID
*019  $bee
*035  $a0029632
*0823 $zh$25
*090  $aHistoriefilm 1087
*2450 $aNorge slår gnister$hDVD
*260  $aVolda$bAV-senteret$c2005
*300  $a1 DVD (4 program à 30 min)$blyd, kol.
*440  $aUndervisningsvideo$pDokumentar-abonnement
*503  $aOpptaksår: 2005
*505  $a1. Før: Møkk under negla. Nå: Manikyr (30 min). Første program fokuserer på perioden 1900-1930. Vi får vite historien bak klesfabrikken Devold, Bjellands hermetikk, syltetøyprodusenten Lerum, utbyggingen av jernbanen og etableringen av Norsk Hydro.
*505  $a2. Krig og gjenreising (30 min). 2. verdenskrig fikk store følger for industrialiseringen av Norge. Ved krigens slutt begynte arbeidet med gjenreisingen av landet – "Hele folket i arbeid". Staten fikk en ledende rolle.Norge hadde såvidt begynt industrialiseringen da krigen brøt ut. Etter krigen skjøt utviklingen fart. Staten førte an; noe det var bred enighet om lenge. Man skulle løfte i flokk, og det sentrale var å gjenreise landet. Jernverk og aliminiumsproduksjon ble sentrale industrier, og høye fabrikkpiper et tegn på fremgang og velstand. Men også primærnæringene fikk en ny giv. En ny tidsalder hadde begynt.
*505  $a3. Svart gull, rød splittelse (30 min). Mot slutten av 1960-tallet ble det gjort noen funn utenfor norskekysten. Funnene forandret norsk økonomi. Norge ble en oljenasjon, og samfunnet gjennomgikk endringer.Men også norsk møbelindustri fikk et oppsving i denne perioden. Vi hører historien om stresslessen.   I takt med de nye industriene som oppstod, gjennomgikk samfunnet endringer. Norge beveget seg mot et tjenestesamfunn, der tertiærnæringene fikk en stadig større rolle. Samtidig foregikk det en stadig utvikling av velferdsstaten, noe som igjen påvirket det politiske landskapet. Arbeiderbevegelsen ble tvunget til å søke en ny identitet. Borte var konsensuspolitikken i etterkrigstiden.
*505  $a4. Jappetid og bankkrise (30 min). De siste tiårene av forrige århundre kjennetegnes av ekstreme oppturer og raske nedturer. Dotcom, bankkrise og informasjonsrevolusjon er stikkord for siste program i serien om norsk industri siden 1905.Perioden 1980-2000 kjennetegnes av rask teknologisk utvikling, særlig innenfor informasjonsteknologi. Vi var i ferd med å bevege oss over i informasjonssamfunnet. Norsk Data lå helt i front på dette arbeidet, og vi møter blant annet Rolf Skår, som ledet selskapet i på 1980-tallet.  Fra midten av 1990-tallet begynte internett for alvor å bli kjent for folk flest. Dermed oppstod en rekke nye selskaper; vi fikk dotcom-bølgen. Mange trekker paralleller til jappetiden ti år før. Men hva hadde endret seg, og hvordan påvirket det oss?
*520  $aNorges industrihistorie er en fargerik fortelling om slit, suksess, tragedie og velstand. I serien treffer vi dem som var med på å bygge landet. Vi møter gutta på gølvet, damene på hermetikken, geniale ingeniører, dristige gründere og visjonære industrieiere. Hver på sin måte tar de oss med på en levende reise tilbake i vår egen historie, og gir oss spennende skildringer og nære menneskelige møter. Norsk dokumentarserie.
*650  $aGassindustri
*650  $aIndusrialisering$zNorge
*650  $aInformasjonsteknologi
*650  $aJernbaner
*650  $aMøbelindustri
*650  $aOljeindustri
*650  $aSamfunnsfag
*650 0$aHistorie 1900-
*650 0$aIndustri$xHistorie
*655  $aDokumentarfilm
*740  $aJappetid og bankkrise
*740  $aSvart gull, rød splittelse
*74002$aFør: Møkk under negla. Nå: Manikyr$wMøkk under nagla
*74002$aKrig og gjenreising
*850  $sn
^
Det finnes ingen anmeldelser for denne boken.
Klikk her for bli den første til å gi din mening
Vis
Send til
Eks. navnStatusForfallsdatoTilhørerHylle
Ex1Tilgjengelig SkolebiblioteketHistoriefilm 1087